Oct 20, 2009

have the courage to say no

Have the courage to say no is the most important thing. Having your friends stayed beside you is great, but the important thing is you. I know that you wanted to be good guy here. You wanted to help people in need but still, you need to look out for yourself too. Tolongla jangan terlampau obsess dengan kawan anda. Bukan maksudnya kamu tak boleh bertindak baik langsung,bukan bermaksud kamu jangan menolong langsung,tapi berpada-pada. I’ve got too many great friends who are willing to help me in times. Seriously, too many. Most of them willing to sacrifice their times, their money at some point to help me. I do appreciate their help so much, and I’ll do everything in return.

But limitation is important. Takyah la sampai bangun kol 4 pagi dan mengambil teksi semata-mata untuk menemani kawan anda yang ketakutan di stesen bus. Tu bukan membantu. Tu merosakkan diri. Lagi-lagi kalo dah ke berapa kali nye kamu berbuat begitu. Saya faham,kamu tu nak menolong,kamu kasihan, tapi kamu tak kasihan kan diri kamu? Kamu tu nak exam. Dahla jauh kolej kamu dgn hentian bus. tak kisah la kalo kawan kamu tu bayar balik duit kamu. tenaga kamu,masa kamu,bazirkan cam2 je. yang paling xley blah,ada ke die suruh kamu ponteng kelas untuk teman die?? WTF?? Kawan kamu pun satu. Kenapa begitu selfish? Kalo kamu dah tahu kamu takut di stesen bus sorang2 waktu tengah malam,yang begitu bahlul nak ambik bus waktu malam buat pe? Pe ke la bongok sangat diri kawan kamu tu? Dah la menyusahkan orang lain. Tak reti nak berdikari lak tu. Kalo dah gatal nak amek bus waktu malam,pandai jugak la balik sendiri. Ngada-ngada sangat!

Wahai kawan saya,tolong la jangan bagi muka sangat. Tolongla. Kamu tu kena tindas tau x? kamu tu kena guna pakai tau x? kalo semata2 alasan nak tolong kawan,baik jangan kawan je dengan die. Argh,aku plak yang emo. Aku seyez xske la kalo kawan aku kena men camni. Kalo pakcik teksi ni cas lebey pun aku dah panas,ni plak rumate ko yang OVER dan mengada2 sangat2. Weyh,suck gile. Aku xsangka de lagi kawan camni wujud. Siyez ko busuk gile perangai. Janganla wahai kawan saya,jangan tertipu dengan perangai busuk macam tu. Cakap tak nak ley x?

Ramai sangat kawan aku yang kena tindas camni. Ada yang kawan dah lama pun buat taik gak. Yang bitching kat belakang pun ada. Yang nak rampas balak pun ada. Weyh,panas siot. Aku cakap kat diorg,kadang,susah kalo kite nak nasihat minah2 camni. Tp ko la kena ubah. Ko jangan ikut cakap die. As I said before, have the courage to say no. jangan la rasa bersalah lak. Dah kalo permintaan macam siot,watpe nk ikut. Kalo dah emergency,tak pe la. Well,ko pun boleh beza kan antara emergency dengan plain gediks. Saja nak menyusahkan. Panas panas.

dalam dunia ni,tak semua yang kita boleh percaya. tak semua yang baik. tak semua yang macam kita. kena pandai la untuk kenal,mana intan,mana permata. kalo tak tahu,analisis. macam step dalam c++ tu. kalo dapat soalan,way analysis dulu. mana untuk output,mana untuk input dari user. macam biasa. janganla asyik nak output je. mintak input xmo. (sorry la. exam c++ dah dekat. kena aplikasi dalam kehidupan). jangan mudah percaya kan orang. nanti kamu ditindas. kamu yang kena bertindak. kamu yang kena berubah. bukan mereka. jadi,apa lagi. bertindak la. jangan jadi macam lembu yang dicucuk hidung,pergi ke mana tuanmu bawa. ok?

3 comments:

atOn said...

WOW!!! yan... ^_^
i like that u know..
i like when u "aplikasikan" the c++..hahahaha..
after this, u teach me ok?!
arigatou ne..huhu..

Husna Najihah said...

sabo yan..sabo..
c++??gudluk2!!hihi..walaupn aku major pograming tp aku pn x suke sgt coding2 ni..heheh

Syafiqah said...

hehee..
thats what i learnt in matrik..start to say no,learn to say no..and yes!its worked!! :)