Feb 28, 2010

facts about human body

*click for better view*

source from onlineschool

Feb 22, 2010

my stand on percy jackson


adv:

1. cool myth about greek goddess.

2. awesome graphic especially when percy fight
with i-cant-remember-who at rooftop. kewl.

3.lets go to highway to hell!! yeargh. lolz


disadv:

1. fag + gay looking centaur. Pierce Brosnan looked stupid.
*i did saw centaur in narnia,but this is
the
worst looking centaur ever. like,euw.

2. flying sneaker? come onn..

3. "you have to stay with him because his strong
smell
can cover up your blood smell" or sort of.
wtf? can you came up with better excuse than that?

4. how the fuck did son-of-hell messenger could steal
the lighting from ever great zeus?
it doesnt make sense at all.

5. loose storyline. too many mistake here
and there. the idea is there,
but it doesnt look convincing.

6. did i mention pierce brosnan look gay?
owh yeah i did.

Feb 19, 2010

..

too many things happened.
and this holiday is off too soonn!!
my my.
i do need a time off from blogging.

plus,my ever dearest is almost definitely
coming home this march.
cant wait!!

Feb 11, 2010

the beginning


when something ends,
we often look back at their beginning.
this is a tribute to Portgas D Ace.
our adventure may not be enuff,
but you still have a place in our heart.
Your flames shall burn brighter than the sun itself.
rest in peace Ace.
i hope you still be around to help Luffy becoming pirate king.

Feb 5, 2010

pengiraan kalori setiap hari. yay!

silap silap kawan-kawan. saya akui saya silap.macam ni la.

thanz to my ever dearest friend,zul,she showed me Kevin Zahri's blog which leads me to his website, cekodok.com, which tells us how much calories you should consume per day. maksudnye,tak ley la nak tinggalkan terus nasi ni. still kena consume,tapi dengan cara yang berpatutan. ok,let me show you guys how to calculate how many calories we should take per day.ok? dah ready kalat? (this is my way of saying calculator. lolz) are you ready kids?!

first anda kena tahu yang nilai kalories yang patut diambil setiap hari adalah berbeza bagi setiap org. bla bla bla. anda nak terus stret ke pengiraan? excited awak ye? ok ok.

so,basically ada 2 template.

satu untuk guys,satu untuk girls.

Men: BMR = 66 + (13.7 x weight in kg) + (5 x height in cm) - (6.8 x age in years)

Women: BMR = 655 + (9.6 x weight in kg) + (1.8 x height in cm) - (4.7 x age in years)


jadi,mula-mula anda kire semua ni ye? tambah elok elok.

okla. saya bagi contoh untuk anda yang mungkin takde clue nak wat camne.


contoh ila (bukan nama sebenar) : berat 51.7 kg, tinggi 157 cm, umur 20 tahun. oleh sebab ila ni perempuan,jadi kire amek template untuk women.

jadi darab je macam biasa.


Ila: BMR = 655 + (9.6 x 51.7) + (1.8 x 157) - (4.7 x 20) = 1339 calories per day.


ok,jangan berhenti di situ ye? tiap-tiap hari kita ada jugak berjalan dan buat kerja kan? jadi ada la gak kalories yang terbakar dan digunakan kan? maka,berdasarkan fakta ini,kita kena darabkan kalories tadi dengan tahap keaktifan kita.

  • Sedentary = BMR x 1.2 (little or no exercise, desk job)
  • Lightly active = BMR x 1.375 (light exercise/sports 1-3 days/wk)
  • Moderately active = BMR x 1.55 (moderate exercise/sports 3-5 days/wk)
  • Very active = BMR x 1.725 (hard exercise/sports 6-7 days/wk)
  • Extra active = BMR x 1.9 (hard daily exercise/sports & physical job or 2xday training)

saya rasa Ila (bukan nama sebenar) ni agak2 dalam berjalan la jugak,tapi tak aktif sangat. jadi kita amek yang lightly active kay?

so, => 1339 x 1.375 = 1841 calories per day!!

nampak macam banyak kan? tapi actually tak la byk sgt calories tu.. kadang-kadang kita tak perasan berapa banyak yang kite amek untuk satu hari.. sedap je makan KFC masa lunch, kuew tiaw goreng lak masa dinner. pergh! tapi kalo korunk nak tahu,simple nasi goreng pun dah ada 637.9 calories tau?? bayangkan berapa banyak plak la kalories yang masuk dalam perut kita ni.. sian perut.. huu~

banyak lagi info yang boleh kita tahu dari cekodok.com ni. banyak info tentang kesihatan and daily life yang patut kita tahu. i know,we are still young and hopeless. masih boleh enjoy. tapi enjoy je sampai bila kawan-kawan? kesihatan mau jaga jugak kan? haha

oleh itu kawan-kawan,marilah kita sama-sama menjaga kesihatan agar tidak mendapat penyakit di waktu muda mudi ni.



p/s: kalo aku ada info lagi tentang health and fitness ni lagi aku post kay?

Feb 3, 2010

kenapa "si gemuk yang cuba kurus"?

kenapa saya tukar nama blog? kerana ternyata berat saya dah naik! haha jadi saya berazam untuk turunkan berat badan. saya nak jadi sihat. bukan kurus. maksudnya,bila kite niat nak kurus,tak semestinya kita akan sihat. tapi bila niat nak makan secara sihat,maka automatik akan turun berat badan dan jadi kurus! yay! trimas untuk kawan-kawan yang tolong bagi tips-tips dan menu diet saya. saya janji saya akan cuba untuk ikutinya. :P

*click for larger image*
*lambat skit image nak load. saya pun tak tahu kenapa.*


jadi saya search la kan menu-menu yang boleh dihadam oleh monster pemakan ini. nak cari menu,jumpa tips-tips yang berguna. oh ya, saya juga sedang mengamalkan diet "no nasi!". kerana nasi mengandungi karbohidrat yang tinggi!!

owh tidakk!!

oleh kerana nasi ni boleh dikira makanan ruji dan makanan wajib,susah tu nak tinggalkan. pandang kanan,orang makan nasi. pandang kiri,orang makan nasi. pergh! cobaan yan cobaan!! tersembur air liur den. oleh itu marilah kita sama-sama kontrol nafsu nafsi ini dan cuba tinggalkan makanan berlemak lagi tidak berkhasiat itu.

owh,tersasar dijalanmu kejap.

kembali kepada topik utama.

saya jumpa tips yang banyak ni di sini. (dan ada byk series gak tips die.) tidak lupa juga di sinun. owh,di sini bukan kerana tuan punya blog baru nak start. lolz lolz.

so overall tips die ialah:


1.jangan tinggalkan sarapan. saya suka tips ni sebab saya memang kuat makan. jadi,bangun-bangun pagi je perut dah berbunyi. cian perut. maka haruslah kita makan di waktu pagi kerana ia umpama minyak yang membakar tenaga dalam badan untuk menjalankan kehidupan yang aktif! yay! lolz


2. makan sikit tapi kerap. saya juga suka tips ni. kerana monster ini suka mengunyah,jadi setiap waktu nak tukar kelas mesti nak pergi kafe. tapi kena ingat la yang makan kerap tu bukan bermaksud jap makan ayam,jap minum sirap ais,jap lagi makan cekedis plak. adoila.


3. apabila anda di gerai atau restoran,order air LIMAU NIPIS or jus OREN (tak taruk gula) sebab minuman yang masam-masam ni menggalakkan pembakaran lemak.


4. seperti yang anda sedia maklum,buah-buahan adalah amat baik untuk kesihatan. jadi,untuk fit in dalam jadual harian saya,gantikan snek-snek yang tak berkhasiat tu kepada buah-buahan ye cik azyan! beli je epal dalam fridge tu,abesnye tidak. huh!


5. selepas makan,biasakan diri dengan berjalan-jalan secara lemah longlai. eh,secara santai. sebab ia menggalakkan pembakaran lemak.


6.bagi yang suka pergi supermarket,jangan berbelanja masa perut kosong. sebab masa tu nafsu besaw. bila nafsu besaw,macam-macam awak beli. bahaya ooo..


7. untuk cantik perut dan belakang (yakni ehem ehem),sila pergi ke bahagian permainan kanak-kanak dan beli hula hoop. ala,yang bulat2 macam cincin tapi oversize nye tu. maenla pusing-pusing sekitar perut anda selama mana yang anda mane. pergh,mahu krem otot perut maen lama-lama. .
/*sila jangan excited macam ni ye.
yang ni boleh menyebabkan kematian
jika anda kurang mahir atau kata kasarnye bengap.*/


8. ha,tips ni payah skit sebab FSKM ada lift. Gunakan tangga untuk naek ke tingkat atas. erk??


9. berenang adalah senaman yang terbaek~ sebab ia adalah senaman menyeluruh. em em.


10. sebelum beli apa-apa,baca nutrisi kat label pemakanan yang ada kat belakang packaging tu. yang ni payah skit sebab saya tak reti nak baca label. kire kalo berapa kalori yang boleh diconsume tiap-tiap hari? sapa boleh ajar angkat tangan!


11. Banyakkan minum air masak. bukan bukan. air yang banyak tak buat badan gemuk. salah rumours tu. kalo air dalam badan lebih,ia akan kuar sebagai perkumuhan. yakni air peluh dan air kencing la. so,xpe la kalo anda consume byk air pun. kay?


12. minum air 1 jam lepas anda makan. adeh. susah ni. kalo tercekik camne? mungkin dah ajal kowt. harharhar. *evil laugh*




aik,dah abes? act byk lagi senonya. tapi macam korunk pun suma dah familiar kan? cuma nak tak nak je la. hati hati. kena kuat melawan dugaan. fighting!

Feb 1, 2010

221B Baker Street

aku selalu jadi peminat kepada kisah misteri. even my great first love was to ''penyiasat remaja hajime kindaichi''. and all of them told stories about how great Sherlock Holmes are. it makes me excited to watch the movie in last December.

but,to tell the truth,i have never ever read any of Holmes's stories. i never knew who he was,how he uncover the truth,his style. nope. i didnt even know any of that. thats why i was kindda shock to read the review of Sherlock Holmes (2009) in Rotten Tomatoes . i didnt know that Robert Downey, Jr. didnt potray the real Holmes. i thought Downey was quite cool and eccentric,like Holmes.

so,i wonder,what kind of guy Sherlock is? how did Sir Arthur describe him?

and thats when i bought this.


mind you,Sir Arthur himself help two cases of injustice,using his own detective work to prove that they are innocent. great guy.