Jan 16, 2011

Malacca, historical city

Tons of plan had been made. A number of SMS-es had been sent. Emails, bus tickets, sweater/jacket,card, semua dah dipersediakan untuk perancangan kali ini. Perfect? In my mind it is. Tapi semua rancang tak berapa nak jadi sangat la. For what Yan?

for Fairus' Suprise Birthday Party!!

..but the word 'party' doesn't really implies much.

Still, perut gelodak geleduk untuk menyiapkan suprise ni. Dah nak sampai Melaka terasa lutut longgar, tangan berpeluh, perut nak tercirit. Kuatkan hati terus pergi jugak Dataran Pahlawan walaupun kena jalan kaki!

The original plan was to ask Yus to wait at some park. Buy some balloons and asked some kids to pass the balloons to him. Then i'll come to him with the rest of the balloons, while giving him his present. Owh gila romantis.

Tapi di kala kelam kabut dan bus yang sampai lambat, i had to cancel that plan and just meet him at the Dataran Pahlawan. He is suprised,mind you,tapi dalam hati terasa macam nak sangat buat seperti apa yang di plan. T.T

Anyway, he is indeed very happy. Sangat gembira sampai ala-ala nak belikan perfume je. Haha. Kena mintak mahal-mahal ni.

So we spend the evening at Dataran Pahlawan, lepak-ing and hanging out. Terasa macam dekat KL sungguh. Owh Melaka maju 2010 mehh~~ btol ai terasa kat key ell.

hanging out at the pool bar

terasa macam budak sekolah lepak kat tangga. LOL


Malam menjelma. Aicehhhh~

Lepas drop budak botak beramai-ramai, dia patah balik dan lepak bersama ku. Sebab lama sangat hantar diorang, (jarak ALAM dengan bandar Melaka sejam oke) kami decide untuk pergi one place yang rasa mesti buat everytime pergi Melaka. Kami naik River Cruise!

Tak ambik gambar banyak-banyak pun. But still, walaupun River Cruise nampak/dengar macam lame gile, untuk orang yang tak pernah or jarang datang Melaka kena naik la. Sebab lalu banyak tempat, and the history behind it is reveal. Sebab saya tak ambil gambar banyak, so curi gambar dari Melaka River Cruise. Sangat puas hati sebab seronokla wak! heh Antara tempat yang kami lalu ;


Eye on Malaysia Ferris Wheel

lalu kat Melaka River.
eh tapi Yus kata ni air laut.
saya dah kompius. <- gila fail Geo.
lalu dekat Kampung Morten.
kampung Morten adalah salah satu warisan yang dipelihara oleh kerajaan Melaka.
Cantik gila design rumah dia. Lip lap lip lap.
Wajib tengok meh.

Melaka Night Scenery.

Eye on Malaysia from my hp. (==")

Lepas dah setel River Cruise, kami jalan-jalan untuk penuhi nafsu makan. Kata orang, asam pedas Melaka is TEH BEST. Kire makanan signature orang sana la. Kat mana yang sedap ni?

walaupun tak nampak sangat,
tapi belakang saya ialah Kincir Air yang gila besaw.
Digunakan dari Kerajaan Negeri Melaka lagi.

Dalam jalan nak cari makan, jumpa Jonker Walk. Ada apa kat Jonker Walk? Basically macam pasar malam, tapi nampak lagi heaven dengan barang-barang rare yang susah nak jumpa. You know what, i found some old, really old picture in Malaysia. dated back from 1970's. Gamba Masjid Jamek yang lama, gamba Dataran Merdeka yang lama. Gila nostalgik. Banyak lak tu. For just rm5. Bagi sesiapa yang terasa nostalgik/historian-to-be (hint : Azam) sila beli dan tampal kat rumah. Tak sah jadi ahli sejarahwan kalau takde gambar lama mehhh.






Jonker Walk berada di tepi Jalan Hang Jebat. ahh! Terasa nak bersilat! Haa,masuk masuk!!


Apa motif berjalan jauh-jauh? Nak makan weyh!! Lapar ni. Dengan nak cari asam pedas terbaik, kami tanya pakcik teksi. Luckily for us, pakcik teksi tu bagi suggestion terbaik punya. TEH BEST ASAM PEDAS punya restoran memang dekat dengan Jonker Walk. The most famous? Asam Pedas Daging *something* (maaf lupa nama dia tapi bunyi macam lucah sikit. Sumpah!) Sampai sana sila order yang itu kay? Yang lain semua asam pedas ikan.

This is the most wajib place to go.
Gila lain asam pedas dia. terbaik!

Masa Yus nak hantar balik hotel,kami nampak banyak gak la kereta tersadai tepi Menara Taming Sari. Tengok-tengok, pergh ada pulak orang dok show off sound system yang gila melalak. Berdiri dekat sikit je boleh rasa jantung nak terkeluar. Dia punya beat tu, oh dammit. Yus kata macam ni la kalau masuk club. O rly? Sah aku memang tak ley masuk club. Gila nak meletup jantung weyh. haha Sumpah i terasa kat key-ell y'allllll


MyVi je kowt. tapi meletup!




So the next morning yus pick me up dan kami pergi ke Melaka Sentral. He gotta go early sebab nak pulangkan kereta sewa. OWH DAMN! why? why? Sedih gila sebab terasa nak spend lagi masa dengan dia. Hati sayu gilaaaaaaaaaa.


Sampai kat Shah Alam dalam pukul 2. T.T masih lagi berada dalam mode tak percaya dah sampai rumah. Waaa!! Dalam bus air mata mengalir sebab terasa macam sayu je nak berpisah. Gila gedik. Tolong ingatkan akuuuuuuuuuuuuuuu banyak lagi assignment tak siap oke? Fine.

Overall,gila best dapat pergi Melaka. Memang dah berubah gila la dari memori aku. Memori zaman budak sekolah rendah agaknya. Hah. Lepas ni boleh datang lagi sebab tak naik lagi Menara Taming Sari. Masa aku datang ni diorang tengah buat maintainance. Takpela. Lepas ni sapa nak follow pergi Melaka lagi?

8 comments:

azam baizen said...

AKU NK FOLLOW G MELAKA ! Ko taw tak aku dr dlu ag nk g Melaka blk pasal nk round2 kat historical sites situ. Huu tapi tak berkesempatan ag.

Seyes mmg nice bday suprise ko ! jeles2. Haha

azyan azilah said...

eh azam aku rasa kau memang wajib la pergi sana. kalau nak pergi gtau aku la erk. terasa macam gila tak cukup nak jelajah bandar Melaka tu. wyeh syok weyh sebab bangunan dia, tempat dia. eh nanti kita pergi la sama2. Nak amek feel. Lepak 2,3 hari pun oke an?

azam baizen said...

Aah ok jew.. Haaaa kiter g time cuti raya cina nt nk? Hahaha ! tAkpon g time cuti sem nt k. Hehe

athirahazni said...

haha.. baru korg tau yg melaka nih best kan?? haha.. ape lgi.. moh3 kite g melaka nk?? haha

azyan azilah said...

eh boleh je azam. tapi cny ada probability aku balik kampung. tapi tgk la camne kay?

ye trah best. eh tapi kau kan kat johor sekarangggggggg.

athirahazni said...

haha.. jarak johor dgn melaka itu lebih kurang je jarak kl dgn melaka.. so, xde hal la. haha.. myb cuti CNY nih ke?? haha

azyan azilah said...

uuuuuu athirah is being seriuz about going to melaka this upcoming cny. pegi bertiga je la. haha ganti aku pergi singapore yang tak jadi tu. eh nak ke azam trah? hehehe

mashitah said...

melaka mmg best! rindu nak duduk melake.. :(