Sep 15, 2009

things that i wish i knew when i was 17...?

clearly,after reading some magenta point here,aku rasa macam dia btol2 dah wat aku tersentak. yes,what she said is right. aku skunk tgh tol2 dalam dilemma. yes,aku cakap terus-terang,aku mmg xsuka dengan apa yang aku belajar sekarang. i mean,its not like i hate it,but clearly i didnt love it,i just dont dislike. (sorry magenta,pinjam words kamu.) aku faham pe yang aku belajar dalam kelas,tapi camne aku nk cakap yerk. aku xrasa keseronokan tu.

aku faham,ada yang kata aku ni bodoh,tuhan dah bagi peluang tok belajar tu,belajar je la kan. some of my friends even said that maybe ni kehendak tuhan. tuhan lagi tau pe yang bagus untuk kita. but still,aku rasa cam xde,cam ne nak cakap huh,erm.. xde sparkle. korunk faham kan sparkle? ok aku bagi satu example la. macam masa korunk hangat bercinta,dan perasaan seronok tu banyak dah membuak,dan terasa macam ada bunga2 cinta (or whatever that you called it) kat setiap hari korunk. dan bile dah lama2 bercinta,korunk dah rasa jemu. dah rasa bosan. dah hilang sparkle tu. faham x?

macam tu la bila aku maksudkan dengan belajar tapi xde sparkle. learning is (or supposed to be) like falling in love itself. kena ada perasaan seronok tok belajar. kena ada perasaan excited tok memahami pe yg kite belajar. maybe kat sekolah dulu xla terasa nk macam ni kan,but supposed that aku dah kat u skunk,that aku sepatutnya mendalami pe yang aku minat coz kat u,kita belajar lebih terperinci tentang sesuatu perkara, rite? dan bila apa yang kita dapat tu xsehati sejiwa dengan apa yang kita minat,maka perasaan tu macam hilang la. belajar kerana terpaksa. and at the end, kita akan rasa nyesal, coz you’ve wasted most of your life doing something you hate (maaf magenta,pinjam lagi words kamu.)

the only thing that i hate in life is regret. aku xsuka berasa menyesal. aku akui,banyak perkara yang aku wat salah. tapi,aku xrasa menyesal. aku wat banyak sangat perkara jahat kat skool dulu,sampai semua dok basuh aku ramai2 dalam bulatan kat pangkor dulu. (still remember la weyh!) tapi,one thing is,aku xnyesal. yela,dulu kena la wat nyesal coz wt mende jahat kan? tapi aku rasa its one of my experience kat skool yang aku xkan lpe sampai bila2. ok,skunk aku rasa aku dah melalut dah ni. neway,aku xnk nanti aku akan menyesal. nyesal napa aku xikut kata hati. nyesal napa aku xcuba kejar cita2 aku sendiri. that's my whole point here. aku nak pastikan yang idup aku xpenuh dengan penyesalan. biarlah apa pun yang orang kata,janji aku puas. aku nak belajar sesuatu yang buat aku rasa,bestnye. even its just a simple stuff,janji aku puas. sound simple,but possible ke? mesti ada gak sumthing yang xkena dan xbetol kan?

either way,aku still lagi confius dengan sume ni. n of coz,my mom xkesah dengan pe je keputusan aku. asalkan,aku belajar. entahla. aku cukup pening. ada gak kawan aku yang mengalami dilemma yg sama. hurm. pening pening.

6 comments:

azam adnan said...

aku paham sgt ap yg ko lalui!!tapi tu dlu r n now i am enjoying every single thing that i am learning bout history wich is bnda yg mmg aku minat smpi ke mati..hahaha..well i realy hope u found n get wat u want yan dalam masa terdekat ni!

Syafiqah said...

ohh...sabar2 ek..bese allah tu taw pe yg terbaik wat kita..nnt datang r tu rasa syg nagn suke nak blaja subjek tu.. :) no worries..

azyan azilah said...

to azam : aku tau.. aku pun dapat agak yang ko mesti ske nye pe yg ko belajar. aku pun nk rasa cam2 gak. enjoy je. xla macam kena paksa je. haha

to syafiqah: tq tq. hehe

signisafwa said...

cane ek??aku dgr la kan,kat tv series nur kasih tu ade skrip yg dia kata,nabi tak suke orang yang menyesal.i think dia maksudkn orang yang keep on living life in regret kot..and at the same time aku rs penyesalan tu important so that we will learn from our mistakes n tak buat ksalahan yg sama.Overall my view is,jangan menyesal tentang apa yang dah berlaku coz semua tu ada hikmah dan Tuhan dah rancang agenda tok kita,tapi menyesal lah atas segala kesalahan yg kita buat ms bnde tu berlaku.

and in terms of study, do what u think is best for u.kdg2 aku sian kat students msia sbb kne blaja bnde2 yg drg xminat.last2, career derang xde kene mengena dengan apa yang dia blaja slama ni.

azyan azilah said...

tau xpe saf. tu la maksud aku. aku xske nanti, at some point,aku akan pandang belakang and said "why the hell i didnt take that risk and go with it?". tapi sangat susah tok wat keputusan skunk. siyes. and aku blur~

mohd azlan b. adnan said...

mayb yan kne take time sket..muler2 jer kot..byk2 bersabar..n coba dlu..kalo da tol2 xleh wat...amek tindakkan..