Sep 29, 2009

sakitnye cinta ye??

Love? Love is totally many hurtful things wasnt it? Akhir-akhir ni ramai sangat kawan aku yang percintaan diorg putus tgh jalan. Sakit,memang sakit kan? Sakit sangat bile tengah malam kite terfikir sal dia, sakit bila kenangan die semua nya macam flashback kat dalam memori ni. Tp entahla. Bagi aku semua tu depends. Depends kat diri kita macam mana nak corakkan cinta kita. Everything depends kat diri sendiri. Aku tak la pro dalam berbicara soal hati dan perasaan ni,tapi kawan aku penah cakap yang aku good listener and good observer. Maybe aku senang tok luahkan perasaan dan pendapat aku pada orang len. Jadi,at the end,aku end up jadi tempat luahan hati. Aku serious tak kesah. Bagi aku yang pernah teringin tok mendalami ilmu pyscology ni,aku amek sume tu tok jadi ilmu. But one thing yang aku belajar dari kawan-kawan aku ni, that is

"love is to let go".

Seriously. Nampak macam simple,tapi impaknya sangat maksima. Kalo kau betulla cintakan seseorang itu,ko kena lepaskan die pergi. Cinta takkan jadi kalo hanya bertepuk sebelah tangan. Kalo itu yang die nak,dan kalo ko betul2 sayangkan dia,maka lepaskan die pergi. Most of my friends probs, they cant let go yet. Tak boleh nk lepas. Tak boleh nk lupa. Tak boleh nk hilang. Tak boleh. Tak boleh. Tak boleh. Thats it. Tu je ayat yg asyik diorg cakap. Susah la yan. Its hard. Tapi kenala usaha. Takkan xley sampai bila-bila. Takkan nk hidup dalam fantasi sampai ke tua? This is not a drama. This is reality. Live with it. Life never be nice to you. You just have to be strong. (sorry grammar cam siot.) Memang,memang aku cakap senang. Tapi kadang-kadang,korg yg mintak pendapat aku. Korang mengadu kat aku. Abes tu,xkan aku nk cakap, its ok dear. Sabar yek? No! Aku takkan cakap camtu. Kalo korunk rasa sedih,ok, menangis. Menangis sekuat hati. Selama mungkin. Menangisla,kalo itu dapat legakan hati ko. tp once ko dah berhenti menangis,jangan menangis lagi. Janji dgn aku. Tu je. Aku just nk janji. kalo ko xdapat nk get over her/him,ok. Fine. Chase her. Kejar die. Tackle hati die macam mane ko tackle die dulu. But once die tolak,ko kena berhenti. Be a true man/woman. Janji dgn aku. Tu je. bile ko dah janji,its one step towards changing. at least ko ada la gak nk brubah. ok la tu. janji ko ada niat.

Jangan hidup dalam kenangan. Sakit. Korunk xsakit ke? Berbulan-bulan makan hati,xsakit ke? Dia dah gembira,makan nasi,korunk makan hati. Aku geram kekadang kawan-kawan dan sahabat handai ni. Aku cakap,jangan. Tapi still degil nk jugak. Ikutkan sangat kata hati tu. Nape? Best sangat ke makan hati? Dia dah berubah. Yes,dulu dia sayang sangat kat ko. sayang gile bangang sampai nyamuk sentuh ko pun die xbagi. Tp tu dulu. Hati manusia kan boley berubah. Sabarla sayang. Terima hakikat ni.boleh?

Ye,aku tau,cakap memang senang. Sampai ada kata “ko xrasa lagi yan. Ce kalo ko clash dgn yus.” Ouch. Aku faham. Aku pun akan jadi mende yang sama kalo aku clash dgn yus. Aku tau susah. Tapi kena la cuba. Kalo dah 2,3 bulan meraung merana,buat pe? Kalo seminggu dua,ok tahan lagi. Sebulan,aku ley accept la. Ni dah berapa lama makan hati? Ko sendri ley kire kan? Aku cakap ni,coz aku concern. Aku sayang g kat kawan2 aku. Bila kawan aku makan hati,darah dari hati die tu terpalit la kat aku gak. Thats why aku mara sangat ni. kalo aku mara,tanda aku sayang. bile aku dah start ignore,sayang tu dah xde. Faham? lagipun,xkan aku nk biar ko makan hati 2,3 tahun kowt? Come on. Bangun. Wake up ok? Jgn terus tido. Xkan xley idup kowt? Ok kawan?

Kepada sesiapa yang terasa,harap maaf ujung kaki sampai ujung rambut. Xkan nk tunggu raya depan. Kena mintak maaf skunk gak. Hehe. Dan ini untuk umum ok. Xde specific tok spe2. Sekian aku membebel.

17 comments:

princess said...

hehe..bgos la yan...

aToN said...

^_^ hmmm, sume tu ujian drpd Allah...Allah bg ujian ni sbb Allah syg kat hamba2-Nya..

p/s: yan ade ciri2 seorg kaunselor @ motivator yg hebat...come on la yan!!

Anonymous said...

"bile dah start ignore,sayang tu dah xde"
-dis is true and it happened, got ignored + neglectetd. then we go separate way.

Nea said...

kalo kte hilang sesuatu yg precious, Allah akan ganti dgn something yg lg precious than d previous one.

there's a saying;
"If you love someone, let them go. If they come back to you, then they are yours to keep. If not, then they were never yours to begin with"

azam adnan said...

eaaaaaa..mcm aku kenal jew ko tuju kat saper tu ea'ko tuju kat amad ea?kan kan kan??obviouslaa...heheheeee..sian amad..

azyan azilah said...

salah la azam.. aku xtuju kat amad pun. siyes. someone from my life came to me and pour her heart out. aku nasihat2,tp xmakan gak. geram,so aku tulis la camni. haha

no offense to anyone ya??

azyan azilah said...

to princess : tq. huhu

to aton : ni mmg ujian dari yg kat atas. die lg tau mende nk wat kan?

p/s:aku mmg de niat nk amek pysco pun. hak

to anon : its painful kan? saba lorh~

to nadea : thats why we need to move on. coz god will replace him/her with someone better.

to azam : -sda- huhu

signisafwa said...

yan,it maybe easy for u to say all of this..tp cube faham mereka..put urself in their condition then u'll know rs die.if those things happen to u br ko akn fhm.cinta tu aku ckp r,mmg hebat.kuasa cinta tu is indescribable.sounds corny,yes i know but that's the truth.like me myself,u know the story.it's hard to let go n it's impossible to forget.but i did let him go but, i can never forget him for the rest of my life.unless,klu org tu mmg smpi skg xnk lepaskan,tu br bongok namanya.

azyan azilah said...

dear saf. i really2 know its super damn hard,but still,ko kne gak buat. kena gak cuba. mmg kuasa cinta tu sgt2 hebat,tp kne cuba gak. mcm aku ckp,xkan selamanya hidup dlm ksakitn? xkan selamanya makan hati? kalo ko wat cam2,sampai bila2 pun ko xkan open up n find someone else. instead,ko just suffer for every second of your life. just try to let go. its hard,i know, but you have to.

signisafwa said...

mmg kne cube.siyes kene.tp kite kene saba ngn org yg patah hati ni.mmg bosan kdg2 dgr cite yg same.kdg2 fed up bile asek tgk org bersedih.cume mase je yg boleh sembuhkan a broken heart.bape lame pun kite xtau..mngkin few months..mngkn few years..god knows.papepun,patience is the key.bg aku,lbh baik berduka lara sekarang sbb itu realitinya,dr terus menunggu si dia yg xkn kembali sbb itu hanya fantasi.hdp dlm realiti lg bgs dr fantasi kan?

azyan azilah said...

its true that only times can heal a broken heart. tp bg pendapat aku kne push diri ni. push. push. jgn bg diri ni igt2 lagi. human ability are unlimited. dan betulla pe ko ckp,reality is way better than fantasy. the pain that we felt is what keeps us alive.

Humaira said...

lama x singgah sni..
tjuk menarik...isi bagus..ko bleh ganti dr. fadzilah kamsah ni..hehe

FakirFikir said...

Cinta tak semestinya bersatu!

azyan azilah said...

fakirfikir : 100% agree with u.

intan: ko perli ke weyh? haha

NurzuL. said...

huhuhu a bit jiwang...

atOn said...

ne ade jiwang ar nurzul!!
hahaha..

eleh!! ko tu ngah bahagia skrg..
k0 kene bersedia ape jua kemungkinan tau nurzul..sbb hari x selalu nye cerah..btol x yan?? huhu..

azyan azilah said...

aku mmg jiwang.
luar je rockerz.
hakhak