Dec 20, 2010

sweet tooth

*lamanya tak buat post baru. hehe

cuti ni kamu buat apa?

dalam fikiran aku, keluar dengan kawan, makan, tidur dan sewaktu dengannya. aktiviti standard bagi student yang tengah holiday. tapi datang satu rasa dalam diri untuk belajar dan memperbaiki skill baking dalam diri aku. aiceh.

first sekali tengok apa yang ada. apa yang paling ringkas dan senang nak buat kat rumah? jawapannya PANCAKES!

pancakes yang sangat mudah untuk dibuat
dan paling sedap makan dengan madu.
nak resipi ke?
kalau banyak request bolehle. lol

so next nak celebrate birthday Amanina Hamidi, dan siti request mintak tolong buatkan cupcakes. First job ever! *yeke* (==")

overall macam okey,tapi icing atas tu tak brape elok lagi. dem. sorry kalau tak comel, tapi rasa inilah yang paling creative sebab masha-allah langsung tak kreatip ni......



the night before keluar bersama Nina,Siti, Kat dan Hana, mak tengok cupcakes yang boleh tahan laaaaa rupanya. So mak request mintak tolong buatkan cupcakes untuk anak jiran bertunang kat belakang rumah ni. Owh mak, with pleasure!




Hasilnya. tak comel,tapi bolehlaaaaa....


the truth is, saya tak berapa suka makan kek. Suka buat,tapi tak suka makan. Sikit-sikit boleh lah. But the one dessert which i favor the most is APPLE PIE! Membuat apple pie agak mudah sebenarnya, sebab tak perlu pakai mesin or whatever. Lagi pulak kat rumah hanya ada mesin pegang pakai tangan, bukan yang jenis letak atas meja dan ada bowl yang besar yang Chef Wan pakai tuuu. (==")


Anyway, saya sangat suka apple pie. My whole family loves it. Before ni ada buat jugak tapi abah tak berkesempatan nak makan sebab habis dikebas oleh abang so buat lagi sekali. untuk makan apple pie dengan lebih sedap, beli ice-cream vanilla banyak-banyak, ha makan la kau. Recommended for sweet tooth.


yang basah-basah tu is apple juices
yang mengalir keluar.
SSLLURRRPPP!!

indah tak tenunan?

Setakat ini itu jela yang dibuat dekat rumah selain keluar dengan kawan-kawan. Oh i'm such a bad daughter.

Sebenarnya saya teringin nak buat resipi baru, Swiss Roll by Rachel Allen. nampak dekat AFC Channel ari tu. nampak sangat sedap dan soft. Aku dah buat nanti aku bagitau sedap ke tak. maybe korang boleh try kat rumah?


on a side note : incase kalau kamu ada post/jumpa/curi mana-mana resipi yang sedap,please tinggalkan komen kat bawah, along with the links. thanks!

6 comments:

Ifah Ibrahim said...

cane kau tenun benda alah tu beb... ok aku request nak resepi apple pie.. yg tu je aku terliur..tgk kek xlalu..haha...bukan sbb kau buat x cntek tp sbb aku x suka kek haha

pikapie said...

sedapnyee pancakeeess tuuuuu. ;DD

azyan azilah said...

aku faham. patutla kek yang aku bawak awal tahun dulu tak berusik. haha xpe nanti kalau ko try ko bagitau la okey ke x.

pikaaaaaaaa nak ke resipi pancake? sangat simple and sedap gak!. hehe

arif elnur said...

aku xnak resepi... aku nak makan!!!!!! sedapnyer pancake n apple pie!!! sumer pict tu ko wat ker????

azyan azilah said...

hahaha arep,yup semua tu aku buat except gambo swiss roll yang last ni. yang lain semua home made. percaya tak? huhuhu

signisafwa said...

ouh.lama tak makan pie..tak kirim2 pun sket ko kat ktorang kan..hahaha!JK. aku suke makan ngn custard!