Jun 30, 2011

dilema

what would you do if you suspect someone you know is cheating on his/her partner?

contoh kau kenal pasangan ni dah lama. suka la dengan diorang dan harap diorang kekal sampai bila-bila. tapi perlakuan salah seorang dari mereka macam pelik. Pelik as in boleh menimbulkan syak wasangka. bukan sekali dua si partner yg curang ni macam nak kantoi tapi tak kantoi la. Ada pernah tak rasa macam tu. Macam nak kantoi tapi tak kantoi. Contoh macam kau nampak stranger ni berkeliaran menjeling-jeling tepi rumah kau tapi bila dia sedar kau ada dia stop. Macam mencuri tapi takde bukti. Macam kantoi tapi tak kantoi. Macam tu la.

Apa yang kau rasa kau patut lakukan?

1. Bagitau partner dia

tapi kalau bagitau rosaklah satu hubungan tu. lagipun kau bukan sure sangat yang dia curang/menipu. suspect je. cuma takde bukti. kang kalau bagitau rasa bersalah pulak kalau tak de apa-apa kan. Lagipun meningkatkan tahap ketidak-percayaan masing-masing.

2. sound or confront si curang

or suspek curang. tanya dia depan-depan. sebab partner dia adalah lebih kurang orang yang kau sayang jugakla so tak mahulah jadi apa-apa kan. Kau respect dia sebab tu kau taknak dia buat sesuatu yang bakal disesali nanti. tapi kang kena marah or kena maki hamun pulak.

3. siasat lebih / dapatkan bukti

kalau macam ni tak kira macam stalker or invasion of privacy ke wey? Niat dah baik tapi niat tak halalkan cara kan? Tapi kita nak membendung sesuatu yang lebih buruk berlaku. Kalau positive boleh dibendung. kalau dah terlambat langsung nanti kira macam terhantuk baru nak terngadah.

4. biarkan kantoi sendiri dan buat tutup mata

boleh tapi perit sikit. kita pun sedih sebab orang yang kita sayangi dan sanjungi kan. Okey kalau kantoi kompom curang kena tutup mata jugak ke? Biarkan kantoi sendiri? Tapi kan nanti lagi pedih.

Seriously aku dalam dilema. Ini serius. Kalau boleh jawab secara serius juga. Please jangan tanya siapa. Please help.

3 comments:

sukasuki said...

erk.susah ni..kalau berterus terang, nak ke kawan tu percaya?mesti dia pon x dapat nak terima kan..

tapi, saya pilih num 1. sebab apa2 pon kita x betray dia..tu terpulang pada dia.dari dia tau masa last. dan sangat sedih..saya lebih ke arah berterus terang je, even hati sape2 terluka.

Jijah said...

payah ni..huhu tp as kawan, ofcourse kita concern kan?

aku pilih no. 4, yan.

kang kalau gtau member kau pendapat kau y partner dia curang tanpa ada bukti, mestilah susah membe kau nak caya sbb dia syg partner dia. dahla dia x caye, x pasal2 friendship korang bermasalah. nanti member kau ingat kau saje nak rosakkan hubungan dia ngan partner dia. dah gado~~~

lau kau nak jumpa si curang tu, takkanlah dia nak mengaku. lau dia curang, mesti ada sebab kenapa dia curang tapi still kapel ngan member kau. tp lau dia betul2 x curang tp kau kata dia curang, mesti hangin 1 badan dia pastu mulalah dia x suka kau kang.

nak siasat boleh, tp jgn kantoi suda....>_<

so, aku rasa biarlah kantoi sendiri tp jgn tutup mata. selalu ada utk member tu time dia memerlukan. biar dia rasa sakit sikit dan laluinya supaya apa yang dah berlaku dapat dijadikan pengajaran. apa2 pon, doakan y terbaik utk mereka.

p/s : kau disini adalah y tgh dilema tau.

peace, LovelyJijah.

signi said...

firstly yan, jgn tuduh dulu..syak2 ni sume xguna. if u dont have a proof, then u dont have a case. for me kalau kite sendiri xnampak bnda tu, xya la buat andaian sendiri. apa yg kite nampak tu tak semestinya apa yg jadi.

secondly, kalau aku, aku diam kan dulu sbb i dont want if aku pegi cite kat kwn perempuan tu, or aku pegi confront that guy, it will make the matter worst. niat baik nak tolong, tapi silap2 boleh jadi ruin relationship tu sbb kite dah jadi org ke3 yg menyibuk.

finally, unless mmg dah confirm kantoi, then aku rs xde masalah nak pegi confront laki tu or kwn perempuan tu.