Feb 8, 2011

zaman berkahwin

Sekarang semua topik berkisar pasal perkahwinan. Seriously. Aku tak tahu pasal korang tapi sesungguhnya sekeliling aku semuanya bercerita pasal kahwin. Bila aku mention pasal mende ni kat a few of my friends, semua admit yang topik terhangat 2011 adalah perkahwinan. Adakah sebab semua dah cukup (or almost) 21 semua dah nak kawin? Adakah sebab semua dah nak abes belajar semua dah merancang? Come on guys jangan bagitau aku yang korang tak pernah terfikir pasal kahwin, not even once? gilaaaa tipuuuu.

okey let's get serious here. i know some of you are smiling widely now.

in my honest opinion,aku rasa tak salah untuk berfikir pasal kahwin awal-awal ni. because marriage itself is a plan. Ada yang nak kahwin sampai setahun plan. Dari cari barang kahwin, survey cincin, plan pelamin. Gila. Aku sungguh kagum pada mereka yang tegar dalam menyiapkan plan perkahwinan. *TabikSpring*

For me, aku nak kahwin awal pe. Kahwin awal in a way that lepas abes belajar kahwin je terus. Bila kahwin, kau dah terlepas dari tanggungan mak bapak. Kire tak la kau menyusahkan mak abah kau lagi. Takla nak kena susahkan mak dari segi mak risau kita keluar or kita berjalan.

Mak aku ada satu tendency bila anak-anak takde depan mata, dia akan telepon dan mesej dan risau dan telepon lagi. Selagi anak tak balik rumah, mak akan berjaga malam untuk make sure yang anak-anak balik dan ada depan mata. Bila dah nampak depan mata baru mak puas hati. Namun terdapat exception untuk anak2 yg pergi belajar jauh-jauh seperti aku. *evil laugh*

and then bila kau kahwin ada tempat bermanja, ada tempat meluahkan perasaan. Kau tak rasa seronok ke balik kerja/kelas ada orang nak mengadu masalah.

"Ayang tadi kat kelas Jijah buat lawak ntah pape. Anje rasa nak lempang je tapi anje tahan. Anje lempang sayang boleh?"

"Kekanda hero hatiku, di tempat belajar dinda terdapat seseorang lelaki yang cuba ngorat dinda sedaya upaya dengan mengelipkan mata beliau kepada dinda. Oh kekanda dinda terasa seperti dicabuli. Cantik sangat ke dinda ni kanda? Dinda tahu dinda cantikkkk"

Dan sebagainya. (sila imagine sendiri)

Sebagai seorang perempuan, bila hidup dah berkahwin ni, terasa macam kuranglah buat dosa. Nak tak nak kita kena admit yang bercouple ni bawak banyak dosa. pegang tangan la bertentang mata berpelesiran di tepi pantai main kejar-kejar bawah pokok kelapa la bagai. Aku bukan seorang yang alim, aku sedar aku tak layak nak ceramah siapa-siapa tapi bila kahwin awal ni dapat nak gak melepaskan nafsu yang membuak dari darah seorang remaja (lelaki je. perempuan tak. ngehngehngeh)

Ada banyak lagi kebaikan kahwin awal. Kalau tak caya tanya Ieqa. bukan sebab beliau bakal kahwin, tapi sebab Ieqa ada buat presentation pasal kahwin awal. Tapi memang ieqa dah ala-ala bertunang dah.

Mari kahwin awal. Mari mari kita meriahkan pos office dengan menghantar kad jemputan secara konvoi.

Owh ya. Hari ni birthday sayang sayang aku. Bulan Feb memang banyak sambutan hari lahir. Dear Azam, happy birthday!

Disebabkan Azam letak "Lalink bucuk2" kat gamba kami berdua
maka ia menimbulkan kontroversi dalam hidupnya. LOL

Dan juga Happy Birthday Peha! (8 Feb 2011) I love you so much too!


Kepada yang lain, tunggu turn anda okey? hahahaha

6 comments:

azam baizen said...

thanz yan ! love u so much ! hee

pikapie said...

kau nak kawen nanti jemput aku weh. HAHA

Jijah said...

kembang kuncup bila nama aku ada kat post ni.lain kali letakla gambar sekali.ty.

azyan azilah said...

love you too sayang!

kahwin insya allah aku cuba jemput semua. haha jangan tak datang plak.

jijah,dengan ini aku berjanji aku akan cuba untuk letak gamba kau banyak-banyak.

zulaikha said...

aku tertarik dengan "belajar jauh-jauh seperti aku". Eh, jauh la sangat.


aku pun nak kawen awal la camni. tp calon xde lg.. buleh camtu?

azyan azilah said...

bolehla nak tertarik pun. haha nanti mana tau kalau kau sambung master jauh2 gak an. lagipun tempat kau jauh gak la tu walaupun tak sejauh kedah. hehe

boleh kahwen walaupun xde calon. cakap kat mak kau,minta tolong carikan calon. dengan gembiranya mak kau carikan weyhhhh.